Fantastyczne właściwości chlorofilu
Chlorofil to substancja, która ma niezwykle...
Chlorofil jest substancją szeroko występującą w przyrodzie m.in. odpowiadającą za zielony kolor liści i umożliwiającą im fotosyntezę, dzięki której otrzymują one produkty potrzebne do funkcjonowania. Spożywanie go przez człowieka ma pozytywny wpływ na zdrowie, a spożywanie go w odpowiedniej ilości może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka związanego z zachorowaniem na wybrane choroby, a nawet pomóc w ich leczeniu. Na rynku dostępne są specjalne preparaty dostarczające odpowiednią ilość chlorofilu do naszej diety.
Chlorofil to barwnik roślinny umożliwiający im proces fotosyntezy, podczas której następuje produkcja pokarmu potrzebna do ich wzrostu i rozwoju. Występują różne rodzaje chlorofilu, z których najpowszechniejsze to A i B - to właśnie one są najlepiej przyswajalne przez człowieka. W odniesieniu do ludzkiego organizmu chlorofil zwany jest „zieloną krwią”, ponieważ przyczynia się do poprawy natlenienia wszystkich tkanek w organizmie. Ma to związek z jego budową przypominającą hemoglobinę.
Związki bogate w chlorofil najczęściej stosowane są w przypadku występowania problemów związanych z odpornością z uwagi na duże pokłady występujących w nim witamin A, B, D, E wzmacniających odporność i wydajność układu pokarmowego. Ponadto w swoim składzie posiada on dużo żelaza, co oznacza, że może pomóc w walce z anemią, a także potrafi znacząco obniżać poziom cukru we krwi, dlatego z powodzeniem mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.
Dawkowanie chlorofilu powinno być uzależnione od jego zawartości w diecie. Dlatego, jeśli w Twojej diecie, zamiast zielonych warzyw dominuje mięso, zawartość chlorofilu w diecie jest zbyt niska i najlepiej uzupełnić go stosowaniem specjalnych napojów zawierających go w składzie, lub zakupić chlorofil w proszku. Jego minimalna dawka wynosi: jedna łyżka stołowa chlorofilu na jedną szklankę wody - taką mieszaninę należy wypijać 2-3 razy dziennie.
Warto jednak zaznaczyć, że znacznie wygodniejsze jest stosowanie chlorofilu płynnego np. w postaci butelkowanych napojów gotowych do spożycia, dzięki czemu nie musisz przygotowywać mieszanki na własną rękę. Niezbędnym minimum jest jedna butelka napoju dziennie, a w przypadku większego zapotrzebowania dawkę można zwiększyć, jednak do maksymalnie trzech półlitrowych butelek dziennie.
Chlorofil, daje nie tylko pozytywne efekty, ale posiada również skutki uboczne, które jednak nie są zbyt poważne i po pewnym czasie same ustępują. Najczęściej objawiają się na początku kuracji w postaci niedoskonałości i przebarwień skórnych. Związane jest to z procesem detoksykacji, wspomaganym przez chlorofil, a objawy uboczne ustępują po niedługim czasie i skóra nabiera znacznie lepszej kondycji.
Chlorofil dla dzieci
Stosowanie chlorofilu u dzieci nie jest przeciwwskazane, jeśli tylko zachowamy umiar i będziemy trzymać się ustalonych dawek, gdyż w ich przypadku spożycie chlorofilu powinno być nie większe niż szklanka płynu na dobę. Przed rozpoczęciem kuracji udaj się do lekarza, który ustali odpowiednie dawkowanie i porę przyjmowania najlepszą dla dziecka.
Chlorofil posiada wiele cennych właściwości, które obejmują między...
czytaj więcejOkres letni to znakomity moment na na dokładne oczyszczanie organizmu. Organizm...
czytaj więcej