loader
Encyklopedia wiedzy

Płynny chlorofil – Zastosowanie, właściwości. Wszystko co musisz wiedzieć.

  • 23 lipca 2018

Chlorofil jest substancją szeroko występującą w przyrodzie m.in. odpowiadającą za zielony kolor liści i umożliwiającą im fotosyntezę, dzięki której otrzymują one produkty potrzebne do funkcjonowania. Spożywanie go przez człowieka ma pozytywny wpływ na zdrowie, a spożywanie go w odpowiedniej ilości może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka związanego z zachorowaniem na wybrane choroby, a nawet pomóc w ich leczeniu. Na rynku dostępne są specjalne preparaty dostarczające odpowiednią ilość chlorofilu do naszej diety.

Czym jest chlorofil i jakie ma zastosowanie i właściwości?

Chlorofil to barwnik roślinny umożliwiający im proces fotosyntezy, podczas której następuje produkcja pokarmu potrzebna do ich wzrostu i rozwoju. Występują różne rodzaje chlorofilu, z których najpowszechniejsze to A i B - to właśnie one są najlepiej przyswajalne przez człowieka. W odniesieniu do ludzkiego organizmu chlorofil zwany jest „zieloną krwią”, ponieważ przyczynia się do poprawy natlenienia wszystkich tkanek w organizmie. Ma to związek z jego budową przypominającą  hemoglobinę.

Związki bogate w chlorofil najczęściej stosowane są w przypadku występowania problemów związanych z odpornością z uwagi na duże pokłady występujących w nim witamin  A, B, D, E wzmacniających odporność i wydajność układu pokarmowego. Ponadto w swoim składzie posiada on dużo żelaza, co oznacza, że może pomóc w walce z anemią, a także potrafi znacząco obniżać poziom cukru we krwi, dlatego z powodzeniem mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.

chlorofil dawkowanie

Chlorofil – Dawkowanie

Dawkowanie chlorofilu powinno być uzależnione od jego zawartości w diecie. Dlatego, jeśli w Twojej diecie, zamiast zielonych warzyw dominuje mięso, zawartość chlorofilu w diecie jest zbyt niska i najlepiej uzupełnić go stosowaniem specjalnych napojów zawierających go w składzie, lub zakupić chlorofil w proszku. Jego minimalna dawka wynosi: jedna łyżka stołowa chlorofilu na jedną szklankę wody - taką mieszaninę należy wypijać 2-3 razy dziennie.

Warto jednak zaznaczyć, że znacznie wygodniejsze jest stosowanie chlorofilu płynnego  np. w postaci butelkowanych napojów gotowych do spożycia, dzięki czemu nie musisz przygotowywać mieszanki na własną rękę. Niezbędnym minimum jest jedna butelka napoju dziennie, a w przypadku większego zapotrzebowania dawkę można zwiększyć, jednak do maksymalnie trzech półlitrowych butelek dziennie.

Chlorofil – Skutki uboczne

Chlorofil, daje nie tylko pozytywne efekty, ale posiada również skutki uboczne, które jednak nie są zbyt poważne i po pewnym czasie same ustępują. Najczęściej objawiają się na początku kuracji w postaci niedoskonałości i przebarwień skórnych. Związane jest to z procesem detoksykacji, wspomaganym przez chlorofil, a objawy uboczne ustępują po niedługim czasie i skóra nabiera znacznie lepszej kondycji.

Chlorofil dla dzieci

Stosowanie chlorofilu u dzieci nie jest przeciwwskazane, jeśli tylko zachowamy umiar i będziemy trzymać się ustalonych dawek, gdyż w ich przypadku spożycie chlorofilu powinno być nie większe niż szklanka płynu na dobę. Przed rozpoczęciem kuracji udaj się do lekarza, który ustali odpowiednie dawkowanie i porę przyjmowania najlepszą dla dziecka.