loader
Encyklopedia wiedzy

Zielona potęga chlorofilu – jakie ma właściwości? cz I

Chlorofil posiada wiele cennych właściwości, które obejmują między innymi zapobieganie chorobom nowotworowym, kontrolowanie apetytu, działanie przeciwzapalne oraz zwalczanie wolnych rodników.

Czym jest chlorofil?

Chlorofil jest związkiem chemicznym, który odpowiada za zielony kolor liści i łodyg roślin. Jest jednym ze związków, które biorą udział w fotosyntezie. Najwięcej chlorofilu można znaleźć w zielonych roślinach i ich zielonych częściach. Największą ilość chlorofilu można uzyskać z zielonego groszku, cukinii, brukselki, szpinaku, ogórków, brokułów. Chcąc dostarczyć chlorofil do organizmu można zjadać wymienione warzywa albo spożywać suplement diety, który w swoim składzie ma chlorofilinę.

Chlorofil chroni przed rakotwórczymi substancjami

Przeprowadzone badania naukowe pozwalają na wysnucie wniosku, że chlorofil ma zdolność do wiązania substancji rakotwórczych. Dzięki temu ich wchłanianie w jelitach jest znacznie ograniczone i tym samym nie przedostają się do krwi. Jedną  z takich szkodliwych substancji rakotwórczych jest aflatoksyna, która sprzyja zachorowaniu na nowotwór. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oregon wykazali poprzez swoje badania, że zarówno chlorofil jak i aflatoksyna skutecznie zapobiegają przedostawaniu się aflatoksyny do krwi, dzięki czemu ryzyko zachorowaniu na raka jest dużo mniejsze. Badania przeprowadzone na zwierzętach oraz ludziach jednoznacznie wskazują, że dzięki chlorofilowi jak i chlorofilinie pozwalają zmniejszyć szansę na raka wątroby oraz raka okrężnicy. Chlorofil oddziałuje na proces metabolizowania szkodliwych substancji rakotwórczych. Cały proces polega na rozkładaniu niezdrowych związków na ich formy nieaktywne, przez co nie stanowią już zagrożenia dla zdrowia.

zalety chlorofilu

Chlorofil umożliwia usuwanie toksyn z wątroby

Nie tylko zapobieganie nowotworom jest pozytywnym skutkiem działania chlorofilu, ochrania on organizm na inne sposoby. Chlorofil przyczynia się także do zwiększania stężenia tzw. enzymów II fazy biotransformacji. Te enzymy działają w taki sposób, że usuwają potencjalnie szkodliwe substancje z organizmu, także te które wywołują nowotwory. Badania wykonywane na zwierzętach wykazały, że chlorofilina aktywuje wcześniej opisane enzymy. Tym samym wątroba chroniona jest przed rakotwórczymi związkami. Podobne badania zostały przeprowadzone na ludziach i odbyły się w Chinach. W badaniu wzięło udział 180 dorosłych osób, które znajdowały się w grupie wysokiego ryzyka na zachorowania na raka  watrobowokomórkowego lub przewlekłego zapalenia wątroby typu B. Uczestnicy zostali podzieli na dwie grupy. Jedna z grup dostawała dawkę placebo, natomiast druga grupa zażywała chlorofilinę. Eksperyment naukowy trwał szesnaście tygodni. Grupa, która dostawała prawdziwy środek, miała znacznie lepsze wyniki. Całe badanie pozwala na postawienie tezy, że chlorofil jest w stanie ochronić wątrobę przed szkodliwym działaniem związków rakotwórczych i poprawić jej stan jeśli chodzi o występowanie raka.