loader
Właściwości chlorofilu

Niezwykła moc chlorofilu

  • 12 lipca 2018

Często o chlorofilu mówi się, iż jest to płynna wersja energii słonecznej. Nic dziwnego, ponieważ jego regularne spożywanie oddziałuje na nas tak jak potężna dawka promieni słonecznych. Oprócz tego, że nadaje on naszej skórze piękny, oliwkowy odcień, to ma także bardzo pozytywny wpływ na kondycję naszych narządów wewnętrznych, pomaga organizmowi zwalczać bakterie, grzyby, czy nawet komórki rakowe. Jest on szczególnie polecany osobom, które na co dzień nie mają styczności z odpowiednią ilością światła słonecznego oraz ludziom przemęczony, będącym pod silnym działaniem stresu.

Wszelkiego typu warzywa zielone są pełne dobrych dla nas składników odżywczych oraz mają dużą ilość tlenu w chlorofilu. Przyrządzając sobie zielone koktajle możemy wpłynąć na utrzymanie dobrego zdrowie oraz zasadowego pH naszego ciała.

Każdy z nas poznał w szkole proces fotosyntezy, w którym chlorofil pełni bardzo ważną funkcję. Nie bez powodu jest on przecież nazywany żywią krwią rośliny, tym bardziej, że jego cząsteczka swoją budową bardzo przypomina cząsteczkę hemoglobiny. Najważniejsza różnica pomiędzy nimi to ta, że hemoglobina ma atom żelaza w swoim centrum, a chlorofil atom magnezu.

Soki zawierające chlorofil wykazują fantastyczne działanie oczyszczające, co ma bardzo pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy oraz wydalniczy, a jest to związane z oczyszczaniem limfy, krwi oraz płynów wewnątrzkomórkowych. Należy przy tym pamiętać, że dobrze oczyszczone ciało lepiej trawi, jest sprawniejsze, a do tego lepiej opiera się wszelkim zagrożeniom, jak różnego rodzaju choroby.

własciwości chlorofilu

Warzywa zielone oraz sporządzone na ich bazie soki zawierają w sobie mnóstwo wartościowych składników, takich jak: chlorofil, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, enzymy, prowitaminę A, witaminy należące do grupy B, witaminy C, E oraz K. Dzięki temu, wpływają one na poprawę funkcjonowania serca, neutralizację kwasów w naszych mięśniach, oczyszczenie krwi oraz jelit, ale także pomagają chronić wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Warto także podkreślić, że spożywając pokarmy bogate w chlorofil, dostarczamy sobie również większych ilości tlenu. A jak wiadomo, bakterie czy grzyby nie cierpią tlenu, tym bardziej, że w przeciwieństwie do hemoglobiny, chlorofil nie dostarcza im żelaza, którego potrzebują. Dzięki temu właśnie, chlorofil wykazuje działanie odkażające oraz przeciwzapalne.

Bardzo ważną zaletą chlorofilu jest również fakt, iż poprzez transportowanie bardzo dużych ilości tlenu, wspierają one dobre bakterie w naszych jelitach. Powinniśmy zatem przyjmować możliwie jak najwięcej chlorofilu, aby cieszyć się prawidłowym funkcjonowaniem naszych jelit oraz lepszą kondycją ogólną. W związku z tym, że to w warzywach zielonych znajdziemy najwięcej chlorofilu, warto postawić na samodzielnie przygotowane koktajle zielone.

Pojawia się coraz więcej dowodów, wskazujących na to, że chlorofil może również pomóc w zapobieganiu oraz leczeniu najróżniejszych odmian nowotworów oraz miażdżycy. Jest on w stanie także ograniczyć objawy wielu chorób.