loader
Właściwości chlorofilu

Właściwości chlorelli

Chlorella jest wyjątkową rośliną, to alga występującą w słodkich wodach. Ma pozytywny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka. Zawiera aż dwa razy więcej białka niż soja, ponadto jest cennym źródłem witaminy B12, która odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, regulację poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomaganie pracy mózgu. Powszechnie uważa się, że lucerna ma najwięcej chlorofilu, jednak chlorella zawiera go 50 razy więcej.

Chlorella polecana jest wegetarianom i weganom, ponieważ na jej dużą ilość białka składa się bardzo duża ilość aminokwasów (aż 19). Z tego względu wielu dietetyków zaleca włączenie chlorelli do diet roślinnych. Znacznie ułatwia ona zastąpienie białka zwierzęcego.

Chlorella w diecie

Chlorella jest składnikiem, który znacznie urozmaica dietę i może uzupełnić ją w brakujące substancje. Przede wszystkim w witaminę A oraz B12, choć witamin w chlorello znajdziemy ponad 20, to właśnie te dwie występują w największej ilości. Standardowa dieta często jest w nie uboga, przez co wiele osób boryka się z problemami związanymi z ich niedoborami. Są to na przykład bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, łamliwe i słabe paznokcie oraz włosy, słaba odporność organizmu. Chlorella jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, a zarazem posiada mało kalorii. Dlatego też zaleca się wprowadzanie jej nie tylko do diet wegańskich oraz wegetariańskich, ale także sportowych, czy odchudzających. Chlorella dostarczy organizmowi także żelaza, kobaltu oraz cynku.

warzywa z chlorofilem

Warzywa z chlorofilem

Chlorofil nie tylko odpowiada za zielony kolor warzyw, ma on bardzo dobre działanie na organizm człowieka. Wzmacnia go, przyśpiesza regeneracje oraz produkcję krwinek, dzięki czemu wpływa również na odporność. Wzmacnia także układ pokarmowy i wzmacnia jego błony śluzowe, które stają się bardziej odporne na substancje o działaniu toksycznym. Chlorofil można znaleźć w wielu zielonych warzywach, jednak to właśnie w chlorelli jest go najwięcej. W łatwy sposób można dzięki niej wchłaniać odpowiednią ilość dobrze wchłaniającego się chlorofilu.

Chlorella wzmacnia odporność

Chlorella nie tylko sprawia, iż organizm jest silniejszy w walce z drobnoustrojami i bakteriami, ale dzięki niej także łatwiej pozbywa się toksyn. Można je znaleźć w wysokoprzetworzonej żywności, w miejskim powietrzu, w napojach, czy nawet warzywach, do których uprawy stosuje się wiele substancji chemicznych. Naukowcy wiele lat temu stwierdzili właściwości chlorelli polegające na  oczyszczaniu z toksyn. Jej budowa to 3 warstwy ochronne, każda z nich pełni inne funkcje, które nadają chlorelli tej niesamowitej właściwości. Włączenie do diety chlorelli, nawet w niewielkich ilościach, jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla każdego, bez względu na prowadzony tryb życia. Jednak najbardziej polecana jest osobom z niedoborami witamin A oraz B12, jak również ludziom, których dieta jest uboga w białko.