loader
Właściwości chlorofilu

Fantastyczne właściwości chlorofilu

  • 9 lipca 2018

Chlorofil to substancja, która ma niezwykle pozytywne działanie na pracę naszego organizmu. Stymulując produkcję estrogenów, ogranicza ryzyko pojawiania się torbieli jajników u kobiet, leczy infekcje pochwy oraz reguluje cykl menstruacyjny. Do tego, skutecznie pobudza metabolizm oraz zwiększa produkcję komórek. Co zatem warto wiedzieć o chlorofilu i jego niezwykłych właściwościach?

Chlorofil, który został odkryty w 1817 roku przez dwóch francuskich chemików, występuje we wszystkich roślinach zielonych. Dzięki niemu, mogą one przeprowadzać proces fotosyntezy, który pozwala im przekształcić wodę i promienie słoneczne w tlen.

Ale chlorofil, którego struktura jest bardzo podobna do struktury ludzkiej krwi, może być także korzystny dla naszego zdrowia. Warto się z nim zapoznać i korzystać z możliwości jakie daje nam ta wyjątkowa substancja.

Pozytywny wpływ chlorofilu na nasze zdrowie

Chlorofil, który jest substancją pochodzenia naturalnego, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jego przyjmowanie, może między innymi poprawiać funkcjonowanie niektórych z narządów naszego ciała.

Dzięki systematycznemu spożywaniu chlorofilu, możemy łatwiej oczyścić nasz organizm oraz zwiększyć dostawy tlenu do niego. Dodatkowo, kiedy do naszej krwi dociera więcej tlenu, podnosi się także poziom jej produkcji, na czym bardzo zyskuje nasz serce, którego komórki są dotlenione.

Chlorofil pomaga nam poradzić sobie z negatywnymi skutkami działania promieniowania oraz nagromadzania się metali ciężkich w naszym organizmie. Co więcej, wspomaga on doskonale procesy oczyszczania jelita grubego i całego naszego układu pokarmowego, ograniczając przy tym ryzyko zachorowania na nowotwory. Odpowiednia dawka chlorofilu dostarczanego do naszego ciała, może także obniżyć poziom trójglicerydów w organizmie, przez co również obniża się poziom złego cholesterolu we krwi.

chlorofil

Sprawniejszy system immunologiczny

Jak wiadomo, bakterie nie przepadają za środowiskami, które są bogate w tlen. Dlatego, jeśli poprzez przyjmowanie chlorofilu zwiększa się ilość tlenu dostarczanego do naszego organizmu, może on być lepiej chroniony przed niekorzystnym oddziaływaniem bakterii oraz pozostałych czynników chorobotwórczych.

Chlorofil, który jest także środkiem mającym działanie neutralizujące, hamuje dostawanie się do organizmu wszelkiego typu groźnych dla nas bakterii. Dlatego też, polecany jest on osobom zmagającym się z chorobami niedoboru odporności nabytej, takimi jak AIDS.

Wiele jest osób, których układ odpornościowy nie pracuje tak jak należy i jest po prostu słaby. W związku z tym, powinny one dodać do swojej diety właśnie chlorofil, aby zmienić tę sytuację.

Dzięki temu, że chlorofil jest także w stanie przyśpieszyć gojenie się ran, powinny go przyjmować osoby po zabiegach chirurgicznych, ale także po dializach czy chemioterapii.

Lepsze trawienie

Chlorofil wpływa pozytywnie na działanie całego naszego układu pokarmowego, co jest wynikiem między innymi jego właściwości redukujących szczawiany wapnia, przyczyniające się do powstawania złogów i kamieni.

Warto zatem włączyć chlorofil do diety osób zmagających się z chorobami wątroby, zapaleniem jelita grubego, kamieniami żółciowymi, czy zbyt intensywnym wydzielaniem soku żołądkowego.