loader
Właściwości chlorofilu

Liczne właściwości chlorofilu

Chlorofil posiada mnóstwo niezwykłych właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, urodę oraz samopoczucie. Warto zatem wiedzieć, że chlorofil:

- może wstrzymywać rozwój guzów, a także zapobiegać nowotworom oraz zmianom patologicznym w molekułach DNA, poprzez powstrzymywanie przekształcania się zdrowych komórek w komórki rakowe, dezaktywuje bardzo dużo karcynogenów (substancji będących przyczyną raka)

- podnosi liczbę czerwonych krwinek, jest bogaty w żelazo, jest pomocny w leczeniu anemii

- podnosi krzepliwość krwi u osób z hemofilią

- podnosi zasadowość organizmu, zwalcza zakwaszenie, zmniejsza negatywne działanie białka

- neutralizuje pierwiastki ciężkie w naszym ciele, a także pomaga pozbyć się z niego resztek leków oraz unieszkodliwia dostające się do organizmu toksyny

- zmniejsza brzydki zapach potu, oraz eliminuje brzydki oddech, działa jak płyn do płukania ust oraz oczyszcza zęby i dziąsła w przypadku ropotoku

- zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, pomaga leczyć cukrzycę, wspiera działanie tarczycy i trzustki

- oczyszcza jelita, pomagając również w rozwoju dobrej flory bakteryjnej, ogranicza objawy hemoroidów

- wspiera oczyszczanie wątroby, usprawnia jej działanie, może być pomocny w leczeniu zapalenia wątroby

- wspiera działanie układu naczyniowego, redukuje żylaki

- zmniejsza ból u osób z wrzodami

- wspomaga szybsze gojenie się ran, eliminuje znajdujące się w nich bakterie

- koryguje wzrok

- polepsza działanie tarczycy

- pobudza enzymy do produkcji witamin E, A i K

- pozwala uregulować cykle miesiączkowe

- umożliwia regenerację tkanek, transportuje tlen do całego ciała, eliminuje wolne rodniki powodujące starzenie się organizmu

- zmniejsza objawy astmy

- wspiera leczenie nieżytów i zapobiega stanom zapalnym, takim jak ból gardła, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, stany zapalne skóry, stawów, ale także pomaga leczyć stany zapalne i ich objawy

- dodaje wigoru

- wspomaga wydzielanie mleka u matek karmiących

- uaktywnia system odpornościowy

- stabilizuje ciśnienie tętnicze

- poprawia wygląd skóry oraz zmniejsza zaczerwienienia

Jeśli chcemy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią dawkę chlorofilu, najlepiej jest spożywać warzywa zielone. Wśród nich, najlepszym źródłem tej substancji są zielone fragmenty porów i selera, natka pietruszki, ogórki oraz liście młodych buraków. W przypadku osób, które mają problemy hormonalne, przed spożywaniem soków z innych warzyw, powinno się być ostrożnym.

Spożywanie zielonych warzyw w ich surowej oraz ugotowanej wersji nie jest gwarancją osiągnięcia tak dobrych efektów, jak w przypadku regularnego picia soków albo past ze zmiksowanych warzyw zielonych.

Najlepszym sposobem na otrzymanie naprawdę wartościowych soków, zawierających dużą ilość chlorofilu, jest korzystanie z wyciskarek albo zwykłych blenderów (pod warunkiem, że sok zostanie dodatkowo odciśnięty w prasce albo na metalowym sicie). Nie ma sensu używać do tego zwykłych sokowirówek, które zatrzymują wiele minerałów, cennych dla naszego zdrowia.